Sisäilmaongelma

Tunnista sisäilmaongelma ja home

Tuntuuko, että kodissasi tai työpaikalla on huono sisäilma? Pelkäätkö asuvasi hometalossa?

Huono sisäilma voi johtua homeen aiheuttamasta sisäilmaongelmasta. Jos epäilet asunnossasi rakennusvirhettä, sisäilmaongelmaa, homeongelmaa tai lattiasienivahinkoa, ota yhteyttä tilanteesi arviointia varten. Yhteydenotto on maksuton, eikä se sido sinua mihinkään.

Tähän sivuun tutustuttuasi tiedät:

  • miten sisäilmaongelmia on syytä ostotilanteessa tutkia
  • miten niihin voi varautua
  • mistä tunnistaa hometalon
  • mihin kannattaa asunnon ennakkotarkastuksessa kiinnittää huomiota
  • millaista asiantuntijaa käyttää apuna ennakkotarkastuksessa?

Sisäilmaongelma voi yllättää uusissa ja vanhoissa kiinteistöissä

Asuntokauppa on usein ihmisen yksi suurimmista hankinnoista. Asuntokauppaan kannattaa valmistautua hyvin, jotta mahdolliset ongelmat, kuten huono sisäilma, havaitaan ennen kaupan tekoa. Muutaman kuukauden asumisen jälkeen unelma-asunnossa voi nimittäin paljastua virheitä, jotka olisi ollut hyvä havaita ennen kaupan tekoa.

Sisäilmaongelma voi yllättää niin vanhoissa kuin uusissakin asunnoissa ja kiinteistöissä. Vanhoissa rakennuksissa home- ja sisäilmaongelmat kasautuvat etenkin ala- ja yläpohjan rakenteisiin, uusissa taloissa sisäilmaongelmia saattaa aiheuttaa rakennusaikainen kosteus.

Hometalossa on yleensä aina sisäilmaongelma, koska homeiden itiöt ja haitta-aineet allergisoivat monia.

Huono sisäilma ja sisäilmaongelma – hometalon tunnusmerkit

Yleensä sisäilmaongelmat ovat kosteusvaurioiden aiheuttamia, ja taustalla on usein rakennusvirhe.

Kun asunnosta otettuja ilma- tai rakennenäytteitä tutkitaan, löydetään toksisia, hermomyrkkyjä tuottavia mikrobilajeja. Sisäilmaongelman syyksi voivat myös paljastua lattialaatan ja sokkelin väliset ilmavuodot, joista alapohjan mikrobipitoista ilmaa pääsee huoneilmaan.

Tyypillisessä hometaloesimerkissä rakenteita ei ole tarpeeksi hyvin eristetty ja alapohjaan on jätetty rakennusaikaista jätettä. Hometalon tunnusmerkkejä ovat usein väärällä puolen eristeitä sijaitsevat höyrynsulkumuovit, jotka aiheuttavat eristeiden kastumisen ja homehtumisen.

Homeet ja mikrobit voivat aiheuttaa terveydensuojelulain mukaista terveyshaittaa silloin, kun vaurioituneesta rakenteesta on ilmayhteys asuintiloihin. Jos ilmayhteyttä ei ole, terveyshaittaakaan ei yleensä synny. 

Hometalossa on usein avoin ilmayhteys lattiarakenteesta alustatäyttöön saakka, josta haitalliset mikrobit pääsevät ilmayhteyden kautta sisätiloihin.

Hometalo vaatii tarkempia tutkimuksia

Terveyshaitan tutkiminen on laissa määrätty kunnalliselle terveystarkastajalle, mutta käytännössä kiinteistön ostaja tilaa rakennusterveysasiantuntijan tutkimaan kaupan kohteen.

Rakennusterveysasiantuntija tutkii vaurioituneeksi epäillyt rakenteet ilma- ja/tai materiaalinäyttein. Hänen lausunnon perusteella terveystarkastaja voi antaa rakennuksen omistajalle määräyksen poistaa terveyshaitta – tai jopa määrätä asunto tai kiinteistö asumiskieltoon.

Ostajan on vedottava laatuvirheeseen pääsääntöisesti viiden vuoden kuluessa kiinteistön hallinnan luovutuksesta. Mikäli talon on myynyt rakennusliike tai elinkeinonharjoittaja, muillakin on mahdollisuus kohtuullisessa ajassa vedota rakennusvirheeseen.

Ostajan selonottovelvollisuus

Oikeuskäytännössä ostajalle on annettu selonottovelvollisuus virheistä, jotka kuntotarkastuksessa tai ostajan tekemässä ennakkotarkastuksessa olisi pitänyt havaita. Hometaloa ei kuitenkaan aina voi päällisin puolin havaita.

Hometalo voi näyttää pintapuolisesti terveeltä. Ostajalle voi syntyä korostunut selonottovelvollisuus, mikäli kuntotarkastaja oli epäillyt vauriota rakenteissa ja suositellut tämän takia lisätutkimuksia tai vaurio on ollut näkyvää (esim. näkyvää kosteutta tai hometta).

Pelkistä yleisluonteisista lisätarkastuskehotuksista ilman vaurioepäilyä ei selonottovelvollisuutta yleensä synny.

Myyjä vastaa virheellisen rakenteen korjauksesta – ostaja tasonparannuksesta

Jos olet myymässä kiinteistöä tai asuntoa, muista että myyjän vastuu kiinteistökaupassa on viisi vuotta ja asuntokaupassa kaksi vuotta hallinnan siirtymisestä ostajalle.

Tasonparannusta asunnon ostaja saa esimerkiksi kylpyhuoneremontin jälkeen asennetuista nykyaikaisista, uusista pintamateriaaleista ja -kalusteista. 

Vaikka asuntokaupassa olisi virhe, josta myyjä vastaa, ostajan ei kuitenkaan pidä saada perusteetonta etua myyjän kustannuksella rakenteiden uusimisesta nykytasoon.

Kohtuullista onkin, että ostaja vastaa vanhojen rakenteiden uusimisesta aiheutuvasta tasoparannuksesta ja käyttöiän pidentymisestä. Toisaalta korkein oikeus on myös linjannut, ettei tasonparannusta yleensä synny sellaisten rakenteiden osalta, joita ei normaalisti jouduta rakenteen elinkaaren aikana uusimaan.

Lue seuraavaksi: Mitä tehdä jos asunnossa paljastuu sisäilmaongelma kaupan jälkeen?

Sisäilmaongelma ja hometalon aiheuttamat oireet

Homevaurio, homesieni tai lattiasieni voivat piiloutua hometalon rakenteisiin. Monilla hometalon asukkailla on ollut seuraavia selittämättömiä terveyshaittoja:

  • astmaa
  • allergiaa
  • atooppista ihottumaa
  • hengenahdistusta
  • toistuvia poskiontelotulehduksia
  • voimattomuuden tunnetta ja väsymystä
  • silmien kirvelyä

Oireita on paljon ja ne voivat viitata sisäilmaongelmiin ja homeongelmiin.

Muita huonon sisäilman aiheuttamia hometalon aiheuttamia oireita ovat muun muassa:

  • erilaiset allergiaoireet
  • hengitystieinfektiot
  • silmien, nenän, kurkun tai nielun ärsytysoireet
  • nenän kuivuus, tukkoisuus tai nuha
  • astma
  • silmän sidekalvontulehdus
  • päänsärky ja pahoinvointi
  • väsymys

Vaikeimmissa tapauksissa home voi aiheuttaa jopa keuhkosyövän, homepölykeuhkon tai muun keuhkosairauden.

Sisäilmaongelman lisäksi merkittäviä homeiden aiheuttamia terveyshaittoja ovat pistävät tai maakellarimaiset hajut, jotka tarttuvat vaatteisiin ja huonekaluihin.

Huono sisäilma kannattaa aina tutkia hometalon varalta.

Miten varautua sisäilmaongelmaan ja asuntokaupan virheisiin ennen kauppaa?

Poikkeuksetta lähes aina ostaja ja myyjä tilaavat kuntotarkastuksen ennen kiinteistökauppaa. Se suoritetaan rakenteita avaamatta ja vain vaurioita epäiltäessä otetaan rakenteista mikrobinäytteitä.

Tavalliseen kuntotarkastukseen tämä ei kuitenkaan yleensä kuulu, sillä yleensä kuntotarkastus on rakenteita rikkomaton ja aistinvaraiseen havainnointiin perustuva tutkimus.

Kauppakirjaan voidaan kuitenkin lisätä varaumia sellaisten rakenteiden osalta, joissa on vaurioepäily ja myyjä haluaa tältä osin rajoittaa vastuutaan.

Kuntotarkastuksesta huolimatta kaupan jälkeen voi paljastua huomattavia kosteus- ja homeongelmia, jotka saattavat johtaa pahimmillaan kaupan purkuun tai mittaviin hinnanalennuksiin. Myös kuntotarkastaja voi joutua vastuuseen virheellisesti tehdystä kuntotarkastuksesta.

Sisäilmaongelmaa ja hometaloa ei aina haista homekoirakaan

Vaurioituneissa rakenteissa kasvavat homeet ja mikrobit aiheuttavat usein hajua, joka voi haista maakellarimaiselta tai pistävältä tai jotakin tältä väliltä.

Sisäilmaongelmien aiheuttajat, kuten homeet, eivät kuitenkaan ole koko ajan aktiivisia, jolloin tehdystä kuntotarkastuksesta tai homekoiran käynnistä huolimatta home alkaa haista vasta jonkin ajan kuluttua asuntoon muutosta. Hometalo ei synny hetkessä.

Lue seuraavaksi: Haiseeko asunnossasi? Käytä asiantuntijaa homekoiran sijaan

Miten hometalolta olisi voitu välttyä?

Ennen kauppaa tehtävässä kuntotarkastuksessa ei tehdä rakenneavauksia kuin harvoin ja vasta selvissä vaurioepäilyissä. Siksi ostajan kannattaa käyttää apunaan kohdetta tarkastaessaan kokenutta rakennusterveysasiantuntijaa sekä vaatia tarkempia tutkimuksia (rakenneavauksia, materiaalinäytteitä) silloin, kun asiantuntija epäilee vauriota rakenteessa.

On lähes sattumaa, löytyykö rakenteita avaamatta mitään viitteitä sisällä muhivista sisäilmanongelman aiheuttajista: vaurioista, homeista ja mikrobeista. Vain tarkastushetkellä havaittavat voimakkaat hajut voivat laittaa hälytyskellot soimaan.

Hometalo voi verhoutua täysin terveiden pintamateriaalien alle, ja jäädä huomaamatta myös homekoiralta.

Saamme vuosittain satoja tapauksia käsiteltäväksemme, joissa on tehty ennen kauppaa perinteinen kuntotarkastus, mutta kaupan jälkeen todettu vakava home- tai mikrobivaurio ja sisäilmaongelma.

Jos olet tekemässä kiinteistökauppaa, ota meihin yhteyttä ja vältät sisäilmaongelmat kotona ja työpaikalla. Jos epäilet ostaneesi hometalon ja haluat sitoumuksetonta tietoa asiassasi, voit myös soittaa maksulliseen Kiinteistölakipuhelimeemme joka arkipäivä klo 9-16 välisenä aikana.

Muista myös, että saat tilattua Kiinteistölakimiehen kautta pätevän rakennusterveysasiantuntijan avuksesi kaupankohteen tarkastukseen, ja voit välttyä monilta harmeilta ja hometalokaupoilta.

Lue seuraavaksi: Yleisimmät home- ja sisäilmaongelmat

Lue seuraavaksi: Millainen on hometalo haju? Terve talo ei haise

Lue seuraavaksi: Miksi pätevän kuntotarkastuksen tekeminen on tärkeää ennen sitovan ostotarjouksen jättämistä?

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.

Ota yhteyttä