Kiinteistön laatuvirheen hinnanalennus – käytännön esimerkki kiinteistön virheen nopeasta ratkaisusta

Kiinteistökaupan jälkeen omakotitalossa löytyi väärästä rakennustavasta johtuvia virheitä ja vesivuotoja, jotka olivat johtaneet eristeiden kastumiseen ja lahovaurioihin.  Nopea ratkaisu löytyi kohtuullisesta hinnanalennuksesta, joka neuvoteltiin heti kaupan jälkeen. Vuonna 2013 hoitamassani riita-asiassa päämies oli ostanut kuolinpesältä 1945 rakennetun rintamamiestalon Turussa.  Myyjä oli teettänyt suppean kuntotarkastuksen, jossa ei tutkittu rakenteita kuin pintapuolisesti. Vasta talon remontin aikana paljastui […]

Kiinteistökaupan jälkeen omakotitalossa löytyi väärästä rakennustavasta johtuvia virheitä ja vesivuotoja, jotka olivat johtaneet eristeiden kastumiseen ja lahovaurioihin. 

Nopea ratkaisu löytyi kohtuullisesta hinnanalennuksesta, joka neuvoteltiin heti kaupan jälkeen.

Vuonna 2013 hoitamassani riita-asiassa päämies oli ostanut kuolinpesältä 1945 rakennetun rintamamiestalon Turussa. 

Myyjä oli teettänyt suppean kuntotarkastuksen, jossa ei tutkittu rakenteita kuin pintapuolisesti. Vasta talon remontin aikana paljastui useita laatuvirheitä, jotka olivat seurausta 1970-luvulla tehdystä remontista. 

Alkuperäiset rakenteet olivat pääosin tyydyttävässä kunnossa. Virheiden vuoksi reklamoitiin myyjää sekä vaadittiin hinnanalennusta.

Yläkerran huoneiden lattialaudat oli nostettu 70-luvulla ja lisätty lautojen alle muovia, joka oli kerännyt alakerran kosteuden lattiaeristeisiin. 

Eriste oli vuosikymmenien aikana kastunut ja kosteusvaurioitunut. Katossa oli käytetty styroxia eristeenä. 

Tästäkin oli aiheutunut kosteusvahinkoja talon kattorakenteisiin.

Porraskäytävän ja harjan aliset katot villoineen olivat 40 vuodessa eläinten jälkiä täynnä. Vesijälkiä näkyi katon eristeissä ja ilmansulkupapereissa. Lisäksi seiniä oli täytetty 1970-luvun Thermoskum-nimisellä vaahtomuovilla ja styroksilla. Jos talostasi löytyy valkoista, huokoista eristettä rakenteista, tämä todennäköisesti on Thermoskumia,

Myyjää reklamoitiin heti kosteusvaurioiden löydyttyä. 

Aikaisempaa kuntotarkastusta laajennettiin uusien vahinkojen osalta ja korjauskustannukset määriteltiin rakennusten kustannuslaskentaa tekevän yrityksen avulla.

Mikrobitutkimuksia ei tässä yhteydessä tehty, koska kaikki kosteusvaurioituneet rakenteet korvattiin uusilla materiaaleilla. 

Hinnanalennus suhteutettiin korjauskustannuksiin. 

Hinnanalennukseksi sovittiin 15.000 euroa, jonka myyjä maksoi ostajalle noin kaksi kuukautta kaupanteosta. 

Rakenteet saatiin tällä rahalla korjattua ja kiinteistöriita nopeasti päätökseen. 

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.