Miksi pätevän kuntotarkastuksen tekeminen on tärkeää ennen sitovan ostotarjouksen jättämistä?

Kodin kauppa on monille hyvin tärkeä ja jopa tunteellinen asia. Usein kiinteistö- tai asuntokauppa halutaan saada viimeisteltyä kiireisesti, mikä voi tuoda tullessaan turhia riskejä kaupan osapuolille. Tähän liittyen on tärkeää, että ostaja malttaa huolella tarkastaa kohteen ennen kaupantekoa. Pätevän rakennusterveysasiantuntijan tekemän kuntotarkastuksen teettäminen ennen sitovan ostotarjouksen jättämistä on suositeltavaa ainakin seuraavista syistä: Tarkastuksessa kohteesta selviää […]

Kodin kauppa on monille hyvin tärkeä ja jopa tunteellinen asia. Usein kiinteistö- tai asuntokauppa halutaan saada viimeisteltyä kiireisesti, mikä voi tuoda tullessaan turhia riskejä kaupan osapuolille. Tähän liittyen on tärkeää, että ostaja malttaa huolella tarkastaa kohteen ennen kaupantekoa.

Pätevän rakennusterveysasiantuntijan tekemän kuntotarkastuksen teettäminen ennen sitovan ostotarjouksen jättämistä on suositeltavaa ainakin seuraavista syistä:

  • Tarkastuksessa kohteesta selviää huomautettavaa, jolloin ostaja pystyy arvioimaan soveltuuko kohde hänelle. Jos ostaja vasta kaupanteon jälkeen huomaa, ettei uusi koti ollutkaan hänelle sopiva, voi edessä olla pitkä ja stressaava oikeusriita.
  • Ammattilaisen tukemana on helpompi saavuttaa tilanne, jossa myyjä, joko itse tai kiinteistövälittäjän välityksellä, on todisteellisesti osannut antaa kiinteistöstä tai asunnosta kaupan kannalta tärkeät tiedot eli täyttänyt tiedonantovelvollisuutensa ja toiseksi ostaja on täyttänyt tarkastusvelvollisuutensa riittävällä tavalla. Näin voidaan välttää tiedonantovirhe ja tarkastusvelvollisuuden laiminlyönti.

Jos kauppaa edeltävä kuntotarkastus on tehty, niin suosittelemme ostajaa:

  • Lukemaan kuntotarkastusraportti huolellisesti ja kokonaan läpi. Etenkin niihin seikkoihin, jotka on raportissa mainittu kohteen puutteina, voi olla vaikeaa vedota kaupanteon jälkeisessä riitatilanteessa.
  • Harkitsemaan vakavasti jatkotutkimusten tekoa, jos kuntotarkastusraportti niin osoittaa.

Mikäli kaupan jälkeen paljastuu, että jatkoselvityssuosituksen kohteena olleessa rakenteessa on tunnistettu laajempi virhe, ostaja voi menettää oikeutensa vaatia hyvitystä kyseisen virheen osalta, jolloin hänen kannettavakseen voi jäädä kymmenien tuhansien eurojen korjauskustannukset.

Kiinteistölakimieheltä saat aina asiantuntevaa palvelua kiinteistöihin liittyvissä riitatilanteissa. Tarjoamme matalalla kynnyksellä ilmaisen alkuneuvottelun, jotta saat parhaat neuvot asiasi hoitamiseen. Autamme tarvittaessa myös oikeusturvavakuutuksen hakemisessa.

Juristeillamme on lakimieskoulutuksen lisäksi osaamista myös eri toimialoilta. Tähän lukeutuu kokemus niin rakennusliikkeen toimitusjohtajan tehtävästä kuin kiinteistönvälittäjänä toimimisesta. Meillä työskentelee myös diplomi-insinööritutkinnon omaava lakimies.

Jos haluat lisätietoja kodinkauppaan liittyvissä tilanteissa, ota yhteyttä:

Tenho Luoma-Keturi, OTM, Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Kiinteistölakimies

Puh. 02 724 9266

tenho.luoma-keturi@kiinteistolakimies.fi