Sisäilmaongelman taustalla usein kosteusvaurio, joka aiheuttaa homesienien ja bakteerien kasvua

Sisäilmanongelmaa voidaan tutkia materiaalien pinnoilta otettavilla näytteillä, joista tutkitaan homeiden ja bakteerien kasvua. Monet kosteusvaurioita indikoivat lajistot ovat mahdollisia toksiinin eli sienimyrkkyjen tuottajia ja siten terveydelle erittäin vaarallisia. Homeet aiheuttavat erityisesti hengityselinsairauksia, flunssaa ja atooppisia iho-ongelmia Asunnon kosteusvauriot ja alapohjarakenteiden epätiiveydet ovat monen terveyshaitan lähde. Alapohjarakenteiden epätiiveyksien kautta myös maaperän epäpuhtaudet pääsevät asuinhuoneistoon ja aiheuttavat […]

Sisäilmanongelmaa voidaan tutkia materiaalien pinnoilta otettavilla näytteillä, joista tutkitaan homeiden ja bakteerien kasvua. Monet kosteusvaurioita indikoivat lajistot ovat mahdollisia toksiinin eli sienimyrkkyjen tuottajia ja siten terveydelle erittäin vaarallisia. Homeet aiheuttavat erityisesti hengityselinsairauksia, flunssaa ja atooppisia iho-ongelmia

Asunnon kosteusvauriot ja alapohjarakenteiden epätiiveydet ovat monen terveyshaitan lähde. Alapohjarakenteiden epätiiveyksien kautta myös maaperän epäpuhtaudet pääsevät asuinhuoneistoon ja aiheuttavat asukkaille terveyshaittaa.

70-luvun rivitalosta asunnon ostanut lapsiperhe oli epäillyt sisäilmaongelmaa heti asuntoon muutettuaan. Perhettä olivat vaivanneet toistuvat hengityselimien tulehdussairaudet ja pitkittyneet flunssat. Ennen kauppaa tehdyssä kuntotarkastuksessa ei havaittu mitään poikkeavaa. Vasta kaupanteon jälkeen tehdyissä tarkemmissa tutkimuksissa havaittiin kosteusvaurioista johtuvaa huomattavaa mikrobien kasvua ja paljon elinkykyisiä homeita. 

Asuintiloista otettiin pintanäytteitä, jotka tutkittiin laboratoriossa. Näytteissä ilmeni runsaasti elinkykyisiä homesieniä ja erittäin runsaasti bakteerikasvustoa. Kaikki lajistot olivat mahdollisia toksiinin (sienimyrkkyjen) tuottajia ja siten terveydelle erittäin haitallisia. Useiden indikaattorilajistojen samanaikainen esiintyminen pieninäkin pitoisuuksina viittaa vaurioon.

Otettujen pintanäytteiden tulokset osoittivat, että asuintiloissa on poikkeavaa mikrobikasvustoa, josta voi aiheutua terveydellistä haittaa ja vaaraa asunnon käyttäjille. Mikrobiston lähte tuli tarkemmin selvittää rakenteita tutkimalla ja avaamalla. Koska asunnon yläkerrassa mikrobikasvustojen määrä oli suurempi, tutkimukset oli kohdistettava rakenteita avaamalla yläpohjarakenteisiin.

Asunto-osakeyhtiö vastaa kunnossapitovastuulleen kuuluvien rakenteiden tutkimisesta ja korjaamisesta. Ostajille syntyy kuitenkin oikeus hinnanalennukseen tai vahingonkorvaukseen myyjiltä siitä taloudellisesta vahingosta, jota heille aiheutuu osuudesta korjauskuluihin.