Asunnon myynti tai osto ja asuntokaupan tekeminen ilman välittäjää

Oman kodin myynti tai asunnon ostaminen ilman välittäjää voi vaikuttaa haastavalta tehtävältä. Välittäjään on totuttu luottamaan, että asiat sujuvat välittäjän avulla oikein eikä kaupassa synny myöhemmin riitaa. Välittäjä myös tilaa kuntotarkastuksen myyjän ja ostajan lukuun. Teoriassa totta, mutta käytäntö on usein osoittanut asian olevan toisin. Kalliista välityspalkkiosta huolimatta tilattu kuntotarkastus voi myöhemmin osoittautua täysin riittämättömäksi […]

Oman kodin myynti tai asunnon ostaminen ilman välittäjää voi vaikuttaa haastavalta tehtävältä.

Välittäjään on totuttu luottamaan, että asiat sujuvat välittäjän avulla oikein eikä kaupassa synny myöhemmin riitaa. Välittäjä myös tilaa kuntotarkastuksen myyjän ja ostajan lukuun. Teoriassa totta, mutta käytäntö on usein osoittanut asian olevan toisin. Kalliista välityspalkkiosta huolimatta tilattu kuntotarkastus voi myöhemmin osoittautua täysin riittämättömäksi ja harhaanjohtavaksi ja kauppakirja puutteelliseksi.

Asuntokaupan voi kuitenkin tehdä alusta loppuun ilman välittäjää ja samalla säästää ison summan rahaa.

Kolmen – neljän prosentin myyntipalkkio esimerkiksi 300 000 euron omakotitalosta on jo yli kymppitonnin luokkaa. Vain noin puolella tästä hinnasta voi ostaa ammattilaisen laatiman kauppakirjan sekä hankkia pätevän rakennusterveysasiantuntijan tutkimaan kaupan kohteen kunto tavallista paremmin eli toisin kuin välittäjien kanssa yhteistyötä tekevät kuntotarkastajat normaalisti tekevät.

Varoituksen sana välittäjistä ja kuntotarkastajista

Asuntokauppojen jälkipyykkiä pestäessä törmää usein huolimattomasti tehtyihin kuntotarkastuksiin ja kelvottomiin kauppakirjoihin. Tulee tunne, että pitkältä ja raskaalta riitelyltä olisi voitu välttyä, jos kaupan kohteen kunto olisi tutkittu tarkemmin ennen kauppaa ja havaitut virheet ja puutteellisuudet olisi osattu kirjata myös kauppakirjaan.

Asunnonostajat ovat saattaneet ihastua kaupantekoa edistävään kodin ”tarinaan” ja ”stailaukseen” ja lämpimään tunnelmaan sohvilla lojuvine torkkupeittoineen perehtymättä riittävällä huolellisuudella pintojen alle kätkeytyvien rakenteiden kuntoon. Kodikas tunnelma ei kuitenkaan kerro mitään asunnon terveellisyydestä. Myyjä ja välittäjä ovat tarjonneet mielikuvia ”unelmakodista” kuvin ja sanoin, joista ostaja on sokaistunut.

Aina edes myyjäkään ei ole tiennyt kotinsa kunnosta vaan on luullut asuvansa kuivassa ja terveessä talossa, kun todellisuudessa rakenteissa on viihtynyt home tai lattiasieni.

Kuntotarkastaja saattaa kiinnittää huomiota talon riskirakenteisiin ja suositella niiden johdosta lisätutkimuksia, mutta harvoin lisätutkimuksia edes tehdään tai sitten niitä ei osata tehdä oikein: Riskirakenteeksi tiedetty valosokkeli on voitu avata ja todettu rakenteet päällisin puolin kuiviksi, vaikka todellisuudessa rakenne on saattanut olla pahoin mikrobivaurioitunut. Tällaisissa tapauksissa riideltäessä syntyy myöhemmin ongelmia sen suhteen, mitä tietoja ostajan voidaan olettaa saaneen rakenteiden kunnosta ennen kauppaa ja mitä hänen olisi pitänyt ymmärtää rakenteiden kunnosta saamiensa tietojen perusteella?

Harvalla asunnonostajalla on niin paljon ymmärrystä homeista ja mikrobeista, että hän osaa päätellä esimerkiksi kuntotarkoituksessa havaitun lievän kosteuden todennäköisesti aiheuttaneen myös vakavia mikrobivaurioita rakenteille, varsinkaan jos kuntotarkastaja ei mitenkään painota tällaista seikkaa.

Näihin seikkoihin kuitenkin aina myöhemmin vedotaan asioista riideltäessä.

Tee se itse –kauppa: myynti-ilmoituksesta kaupantekoon

Myynti-ilmoituksen laatiminen ja jättäminen ja kohteen esittely mielletään tehtäväksi, jossa erityisesti tarvitaan välittäjän ammattitaitoa. Mutta jos haluat säästää tuhansia euroja, myyntiesitteen omasta asunnosta kirjoittaa helposti myös itse ja tilaa ammattivalokuvaajan ottamaan edustavat valokuvat asunnosta.

Vaikka netti on täynnä lähes valmiita kauppakirjapohjia, valmista kauppakirjapohjaa pitää muokata siten, että se antaa mahdollisimman tarkat tiedot myytävästä asunnosta tai kiinteistöstä. Kauppakirjan laatimisessa kannattaakin käyttää lakimiestä apuna.

Muutaman satasen säästö voi kostautua katkerasti, jos kaupasta ja kauppakirjan sisällöstä tulee myöhemmin riitaa.

Saadakseen myymästään asunnosta riittävän tarkat tiedot kauppakirjaa varten, myyjän on syytä käyttää osaavaa kuntotutkijaa, joka paitsi kiinnittää huomiota mahdollisiin riskirakenteisiin myös tutkii, onko riski toteutunut. Tällöin voidaan joutua avaamaan talon rakenteita, mikä kuitenkin on pikkutoimi sen rinnalla, että kaupasta tulee myöhemmin lihava riita, koska ostajalle ei annettu tarpeeksi tietoa kohteen kunnosta ennen kauppaa.

Myyntikohteen oikean kunnon selvittäminen on olennaisen tärkeää sekä myyjän että ostajan kannalta

Myyjän ei kannata tuudittautua harhaluuloon, että pintapuolinen kuntotarkastus, jossa ei pureuduta liian syvälle talon ongelmiin, ei voisi kostautua jossain vaiheessa. Päinvastoin laskusta saattaa tulla huomattavasti suurempi kuin jos myyjä olisi heti selvittänyt talonsa kunnon ja antanut hinnanalennusta kaupassa sovittaessa. Ostaja ei voi myöhemmin vedota virheisiin, joista on saanut tiedon kuntotarkastuksessa ja jotka on kauppakirjaan kirjattu hintaa alentavina seikkoina.

Avustamme asiakkaitamme pätevän kuntotarkastajan valitsemisessa sekä kauppakirjojen laatimisessa. Pyydä tarjouksemme kauppakirjan laatimisesta, niin hoidamme kaikki kaupan asiakirjat ammattitaidolla ja laadukkaasti valmiina allekirjoitettaviksi.

Kun kuntotarkastus ja kauppakirjat tehdään huolella, voit nukkua yösi rauhassa ilman turhaa pelkoa, että kaupasta tulee myöhemmin lihava riita.